Gyógynövény teák megfázásra

Számos gyógynövényünk segít a betegségek megelőzésében, vagy kiegészíti az orvosi kezelést. A gyógyteák természetes hatóanyagaikkal ősztől tavaszig az influenza leküzdésében is hatásosak. A forró ital már önmagában is jótékony hatású, mivel a torok felmelegítésével visszaszorítja a meghűlés vírusainak szaporodását. Bemutatjuk a hat legnépszerűbbet, amelyből teát főzhettek.

1. Bodzavirág

A fekete bodza (Sambucus nigra) ismert, elterjedt cserje. Májusban nyíló ernyős virágzata nem csak szép, hanem hasznos gyógynövény is. Az apró, sárgásfehér, kellemes illatú virágokat gondosan kell gyűjteni, hogy eredeti színüket megőrizzék. Az sem mindegy, hogyan csípik le a virágzatot, ugyanis ezt a legkisebb kocsányrésszel kell megtenni, hogy a begyűjtött növény megőrizze szép színét.

A megszárított virágból teát főznek, amit hűléses betegségben is használnak, mivel izzasztó, így lázcsillapító, és köhögéscsillapító hatása van.

Figyeljünk arra, hogy csak tiszta szárított virágzatot vegyünk, mert a levele és a kérge mérgező.


Bodzavirág – Fotó: Szegedi Éva

Teáját így készítsd el!

Vizet forralunk, és a forró vízbe dobjuk a szárított virágot. Kis ideig lefedve hagyjuk, majd mézzel, citrommal ízesítjük. Forrón igyuk, naponta legfeljebb csak 1-2 csészével, mivel vízhajtó hatása is van.

2. Csipkebogyó

A C-vitamin felfedezése óta megbecsült gyógynövényünk lett a csipkerózsa, vagy vadrózsa (Rosa canina) vörös termése, a csipkebogyó. Bár a belőle főzött tea nem biztosítja a napi C-vitamin szükségletet, különösen influenza vagy meghűlés idején hatóanyagai erősítik az immunrendszert, hűsítik a lázas beteget.


Fotó: Freeimages

Teáját így készítsd el!

2-3 kávéskanálnyi szárított bogyót egy csésze langyos vízben néhány órán át áztatunk, így nem veszíti el C-vitamin tartalmának nagy részét, mint forrázáskor. A leszűrt, kissé megmelegített teát mézzel, nádcukorral ízesíthetjük. Ha ki akarjuk emelni ízét és aromáját, pár csepp lime vagy citrom kerülhet bele, esetleg egy narancskarikával is ízesíthetjük. Teakeverékekben is kitűnő, különösen hibiszkusszal keverve.

3. Hársfavirág

Az orvosi hársfa 8 virágát tavasszal gyűjtik össze, szárítják, majd téli megfázásos időben könnyű teát készítenek belőle. Hatóanyagai hamar lebomlanak, ezért a begyűjtött növényt csak egy évig érdemes használni. Megfázás, torokfájás, mandulagyulladás, lázas betegség idején nélkülözhetetlen fertőtlenítő, izzasztó hatása miatt.
Vigyázat, az orvosi hársfát nem szabad összekeverni az ipari (ezüstlevelű) hársfával. Utóbbit tilos orvosi célokra felhasználni, még az orvosihoz keverve sem fogyasztható!

Nyugtató, lazító, naponta többször is fogyasztható. Kisgyermekek is kaphatnak gyenge főzetéből.

Hársfa – Fotó: Freeimages, Micromoth

Teáját így készítsd el!

A felnőttek teája 2 kiskanál hársfavirág leforrázásával készül. Forrón, mézzel ízesítve izzasztó hatású, gyorsítja gyógyulásunkat. Ízlés szerint édesíthetjük mézzel vagy cukorral. Ha nem túl forrón fogyasztjuk, pár csepp citrommal is kellemes ital.

4. Kakukkfű

A kakukkfűág a középkorban a bátorság jele volt, ma kedvelt konyhai fűszernövényünk. A Thymus szárított leveleinek főzete teaként fogyasztható: emésztésserkentő, fertőzésgátló, köhögéscsillapító, köptető, „a tüdők nemes megerősítője”. Hatóanyagát, a timolt sokáig fertőtlenítő szerként használták, de még ma is hatásos száj és toroköblögetőnek tartják.


Kakukkfű – Fotó: SZM

Teáját így készítsd el!

A szárított kakukkfüvet forrázzuk. Egy csészéhez 2 kávéskanál gyógynövényt számítunk.
Ebből a szegfűszeg ízére emlékeztető italból naponta legfeljebb csak háromszor lehet fogyasztani. Már néhány nap után érezteti jótékony hatását, mert csillapítja a makacs köhögést. Kisgyermeknek, terhes és szoptató nőknek, pajzsmirigy betegségben szenvedőknek ne adjunk kakukkfűteát, idősek is csak óvatosan fogyaszthatják.

5. Kamilla

Százszorszéphez hasonló illatos virága, akár a napsugár. A kamilla, vagy más nevén az orvosi székfű (Matricaria chamomilla), univerzális gyógynövényünk. Május-júniusban nyíló virágzatát begyűjtés után szárítják, hogy majd főzete teaként kerüljön asztalunkra. Nyugtat, ha feszültek vagyunk, enyhíti a gyomorpanaszokat, a sebek gyógyulását is segíti. Hatóanyagai révén gyulladáscsökkentő, csillapítja a fájdalmat, a lázat; görcsoldó, antibakteriális hatású, serkenti az immunrendszert.

Bármennyire is univerzális gyógynövény, vannak, akik allergiásak egyes hatóanyagaira. Irritálhatja a bőrt, a szemet, még asztmás rohamot is kiválthat az arra érzékenyeknél. Aki korábban parlagfű okozta anaphylaxiás rohamon esett át, ne használja. Aki nem érzékeny a hatóanyagaira, annak viszont valóságos “csodaszer”.


Kamilla – Fotó: Freeimages

Teáját így készítsd el!

Egy-két kávéskanál kamillavirágzatot forrázzunk le egy csésze vízzel, és csak 1-2 percig hagyjuk állni. Az alaposan átszűrt teát mézzel, cukorral, citrommal ízesíthetjük.

6. Lándzsás útifű

A lándzsás vagy keskenylevelű útifű (Plantago lanceolata) igen elterjedt, utak mellett, legelőkön, parlagon lévő területeken élő évelő növény. Ez a C-vitamin tartalmú gyógynövény, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatással bír. Jótékony hatása leginkább a légutak gyulladásos betegségeiben nyilvánul meg. Köhögéscsillapító, köptető hatású. Kitartó, makacs köhögés esetén is hatásos.


Lándzsás útifű – Fotó: Freeimages

Teáját így készítsd el!

Egy kiskanálnyi teafüvet használjunk egy csésze teához. Forrázással készítsük, és fél, 1 perc után már szűrjük is le. Naponta csak 1-2 csészével fogyasszunk belőle, terhesség és szoptatás idején kerüljük. Mézzel ízesíthetjük.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Posted in Egyéb.